A bőrápolás aranyszabályai

A bőr a kedvenc anyagunk, itt már írtunk róla. Egyike a legnépszerűbb textíliáknak, mely fali panelekhez, bútorokhoz és egyéb lakáskiegészítőhöz is jól illik. A valódi bőr évtizedekig megőrzi minőségét és prémium megjelenését, ráadásul sokféle enteriőrben megtalálhatja a helyét.

Ahhoz, hogy a bőr sokáig szép maradjon, érdemes ápolására komoly hangsúlyt fektetni. Az ehhez szükséges alapanyagokat és módszereket attól kell függővé tenni, hogy milyen a bőr fajtája, kikészítése, illetve milyen módon használják. Így például bőrcipőre, pénztárcára és nadrágra nem ugyanaz az ápolási technika alkalmazandó, a házi praktikákkal pedig érdemes vigyázni.

 

Mivel egyre több gyártó határoz meg saját bőrtextíliáinak ápolására és karbantartására külön szabályokat, ezért érdemes a kezelési útmutatóban leírtakat betartani.

 

Az biztos, hogy bármilyen bőrről is legyen szó, oldószert – erősen indokolt éseteken kívül – tilos használni, mert a különböző összetételű szerek élettartami különbséget is okozhatnak. Szappanos ronggyal, ablaktisztítóval, de még popsitörlővel is próbálkoznak sokan, de ezekkel sosem szabad bőrt kezelni, mert többet ártunk így, mint amennyit használunk.

 

A vizes megoldásokat is hanyagoljuk. Bőrgarnitúra tisztítására a vazelint ajánljuk, ez ugyanis könnyen elérhető és beszerezhető anyag. Lehet vele tisztítani, piszkot és port törölni, a bőrt jó formában tartja. A finomra kikészített bőr takarítására vazelin mellett lanolin is alkalmazható, ez gyengéden ápolja a felületet. A rendszeres portalanítás fontos, ezt (óvatosan) végezhetjük kézi porszívóval, de pamutronggyal is át lehet törölni az anyagot, mert az nem károsítja.

 

Amennyiben mégis a bőrápoló és folteltávolító szerek jöhetnek csak szóba (például erős foltoknál, pamutronggyal nem eltávolítható szennyeződéseknél), a javasolt márkákról és ezek beszerzési forrásáról mindig a bőrbútort forgalmazó cégeknél érdemes érdeklődni, ugyanis ők azok, akik hatékony segítséget tudnak nyújtani ebben a kérdésben. Ha a szennyeződés túl makacs és eltávolíthatatlannak tűnik, szintén érdemes szakemberhez fordulni, aki pontosan megmondja hogyan, illetve mivel érdemes tisztítani az adott bőrfelületet.

 

A szennyeződéseken túl a közvetlen napsütéstől és a hőtől is védeni kell a bőrt, így ha az ablakhoz is tesszük, gondoskodni kell a megfelelő árnyékolástechnikáról, hogy megmaradjon az anyag élettartama és minősége.

 

A bőrápolás 8 alapszabálya tehát a következő:

  1. Tilos oldószert használni!
  2. Ne használjunk vizet a tisztításhoz.
  3. A vazelin és a lanolin gyengéden ápolja a bőrfelületet.
  4. Enyhén nedves pamutronggyal vagy porszívóval a por könnyen és hatékonyan eltávolítható.
  5. Az interneten olvasott házi praktikákkal érdemes vigyázni.
  6. A kezelési útmutatót érdemes elolvasni és követni.
  7. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, keressünk fel szakembert.
  8. Makacs foltok esetén ne essünk neki a bőrfelületnek bármilyen szerrel (például ablaktisztítóval).
  9. Ahány bőrfajta, annyi ápolási technika és módszer.

 

Share:

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.