A műbőrök előnyei és felhasználási lehetőségei a belsőépítészetben

A műbőr évtizedek óta az egyik legsokoldalúbb anyag, ezért összefoglaljuk, milyen előnyei vannak, illetve milyen lehetőségeket rejt.

Mi is pontosan a műbőr?

A műbőr iparilag előállított műanyaglap, ami akár egyéb hordozókkal is készülhet, felerősítve különböző tulajdonságait. Ez a hordozó lehet szövet, nem szőtt kelme, nemez vagy akár papír, és ez biztosítja a szilárdságát, illetve a mérettartását.

Előnyök

Sokan félnek a bőrt helyettesíteni műbőrrel, de mára a korszerű technológiák alkalmazása miatt ugyanazt a luxusérzetet érhetjük el vele, ráadásul sokkal kedvezőbb áron. Az árán kívül azonban sok más igen előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Ilyen például, hogy a méret- és színválaszték rendkívül széles, számtalan felületkialakítási- és laminációs lehetőség rejlik benne. Ennek köszönhetően könnyedén ötvözhetőek a különböző stílusok, például a modern és klasszikus vagy a fiatalos és konzervatív megjelenés is. A műbőr (a valódi bőrrel ellentétben) homogén felület, ezáltal könnyebb megmunkálni akár házi eszközökkel is, ha éppen arra van szükség.

Nem kényes anyag, nem igényel különleges ápolást és könnyen lehet tisztítani, valamint a még könnyebb kezelés érdekében akár Easy Clean tulajdonságokkal is felruházható. De az Easy Clean változat mellett kopásálló, lángálló, UV-álló és vízlepergető, antiallergén változatait is megtalálhatjuk a gyártóknál, melyeket főként egészségügyi, vendéglátó területeken használnak. A műbőr nagyon jó hő- és hangszigetelő, ami szintén hasznos lehet nyilvános helyeken, és az otthonokban egyaránt.

A környezettudatosság miatt is fontos anyaggá vált a műbőr. Mivel gyártása során a textilt műanyaggal összekeverve készítik el, így újrafelhasználható PET-palackokból és PS alapanyagból is készülhet.

Felhasználási területek

A műbőr felhasználási lehetősége jóval túlmutat a székek, kanapék kárpitjain vagy a divatipari felhasználásán. Ez az anyag igazán sokoldalúan használható, sőt magasabb kopásállóságának és könnyebb tisztításának köszönhetően sok esetben alkalmasabb is nagy forgalmú helyek berendezésére, mint az igazi bőr.

Falburkolatok, falpanelek tekintetében például egyre több különböző anyaggal találkozhatunk, azonban a bőr és a műbőr még mindig a két legnépszerűbb ezek közül. Ahhoz, hogy különleges vagy kicsit extrémebb, figyelemfelkeltőbb textilek kerüljenek a falra, nem kell messzire mennünk, hiszen a szín- és mintaválaszték tekintetében már itthon is óriási a választék.

Tekintve, hogy a műbőr első ránézésre olyan, mint a valódi bőr, nincs olyan stílusú belső tér, amihez ne találnánk megfelelőt. Alkalmazható asztalos bútorok kiegészítésére, például recepciós pultok, ágy fejvégek vagy ajtóborítások kárpitozására, de készíthető ezek használatával kárpitos bútorok, gépjárművek belső tere (autók, hajók, repülőgépek), illetve ruházati kiegészítők is (táskák, cipők, övek, kabátok, ékszerek).

Share:

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.