A bársony, a modern klasszikus textília

 

Mondhatnánk, hogy a klasszikus lakberendezés alapja minden, ami antik és régies megjelenésű. Ezzel a kijelentéssel azonban nagyot tévednénk, ugyanis vannak olyan textíliák, amelyek ugyan a régmúltat idézik, mégis átültethetők a modern belsőépítészetbe. Sőt, vannak olyan anyagok is, amelyeket több területen előszeretettel használnak, hiszen rendkívüli előnyökkel bírnak. Ilyen például a bársony, melyhez ma már könnyebben, soha nem látott választékban juthatunk hozzá.

 

Régen és most

A régi polgári lakások, nagyszüleink nyaralója vagy a színházi függöny juthat eszünkbe róla, pedig ez is egy rendkívül sokféleképpen felhasználható alapanyag és bátran kijelentjük, hogy a bársony újra divatba jött! Meleg hangulatot teremt, otthonos érzetet kelt. Rusztikus és elegáns hatása miatt könnyen ötvözhető, szinte bármilyen enteriőr-stílushoz jól idomul, legyen az klasszikus, art deco, glamour vagy eklektikus. Kárpitozhatunk vele régi foteleket, art-deco székeket, ülőgarnitúrákat vagy az interneten talált retro bútorokat, de a manapság virágkorukat élő, behúzott ágyvégek, pultok és falpanelek borítására is alkalmasak. Színválasztékuk 2-3 évtizeddel ezelőtt nem volt széles, mindössze 4-5 féle színből válogathattak szüleink-nagyszüleink, mára azonban megannyi árnyalat és stílus közül választhatunk. A színek kombinálása vagy a bársony más anyagokkal, selyemmel, valódi bőrrel, való párosítása manapság pedig kifejezettten trendi ötlet.

 

De mi a bársony?

Érdemes kicsit belemenni a technikai részletekbe. A bársony egy bolyhos szövet, amelynél a bolyhokat az alapszövetbe beleszőtt fonalak alkotják. Selyemből, gyapjúból, de újabban szintetikus szálakból is készül. Azt a gyapjúbársonyt, amelynek alapszövete erősebb, utrechti bársonynak is nevezik. A hosszú bolyhokkal rendelkező láncbársonyt pedig plüssnek hívjuk.

 

A textíliák kopásállóságát az MD-szám jelzi, ami a bársony esetében – más bútorszövetekkel összehasonlítva – meglehetősen magas. Emellett készülhet vízlepergető és lángálló kikészítéssel is, amely tulajdonságok az anyag valóban széleskörű használatát engedik meg..

 

A bársony bútorszövetekben találunk matt és fényes kivitelt, nyírt, nyomott vagy rusztikusan koptatottat, mintásat, sőt, egyes nyírt bársonyoknak egyedi három dimenziós hatásuk van.
Ne felejtsük el az olyan bársonyt sem, melyet sötétítőfüggönyként használhatunk, ezek meleg, barátságos, klasszikus hangulatot adnak a szobáknak, a luxus érzetét keltik.

Share:

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.