Bőrhasználat a belsőépítészetben

A belsőépítészetben az egyik legfontosabb íratlan szabály a harmónia, melyet már a helyiségbe lépve éreznünk kell. Tehát nem az egyes bútordarabok, építészeti bravúrok és dekorációs elemek, mint egyének minősége, szín- és formavilága határozza meg az enteriőrt, hanem azok egységes, egymásra utalt és egymáshoz kapcsolódó szövevénye, komplexe. Ugyanakkor leszögezhetjük, hogy legyen szó bármilyen stílusról, sőt, bármelyik korról, elegáns, kifinomult stílusú, igényes alapanyagokkal készült bútorokkal, legyenek azok formatervezett egyedi darabok vagy konfekcióban gyártott tömegtermékek, harmonikus kompozíciókat lehet alkotni, akár klasszikus, akár modern megjelenésről legyen szó.

 

A bőrrel kárpitozott bútorok szinte kivétel nélkül minden helyiségbe illenek, és ez alól a fürdőszoba sem kivétel. Természetesen ahhoz, hogy a bőrt, mint belsőépítészeti alapanyagot használjuk nem kell komplett bőr ülőgarnitúrákban gondolkodnia senkinek, hiszen a bőr különböző textíliákkal, struktúrákkal, természetes alapanyagokkal, kikészítésük és színük sokféleségének köszönhetően könnyen kombinálhatók.

 

Íme az 5 bőrtípus, melyekkel a belsőépítszek dolgoznak:

 

Természetes bőr

Másnéven Anilin bőr, minőségi szempontból ez az egyik legjobb bőr alapanyag, az ára azonban meglehetősen magas. Ez a bőrtípus nincs bevonva semmilyen fedőréteggel, laminációval, olyan klasszikus és természetes megjelenést kölcsönöz, amelynek látványa szinte megfizethetetlen. Fontos, hogy esetében lélegző anyagról beszélünk, aminek tisztítása odafigyelést, szakértelmet igényel.

 

Féltermészetes bőr

Semi-Anilin bőrnek is nevezik, színét egységes, pigmentált réteggel vonják be, hogy sokáig megőrizze egyedi árnyalatát és minőségét. A felső réteg miatt rendszeres ápolásra van szüksége, ugyanakkor ez a vékony fedőréteg teszi ellenállóbbá a természetes bőrrel szemben. Egyes esetekben a még természetesebb hatás elérése érdekében fényes és átlátszó színekkel is kezelhetik.

 

Festett bőr

A vegyszeres festés miatt ellenállóbb, mint a természetes vagy féltermészetes bőr, így elsősorban kanapék és autóülések, nagy igénybevételű bútorok kárpitozására használják. Ápolásra ugyanúgy szüksége van, mint a természetes vagy féltermészetes bőröknek, impregnálással, rendszeres ápolással élettartama sokszorosára, növelhető, szinte örök életű.

 

Nubuck bőr

A konzervatívabb megjelenés kedvelőinek ajánlott bőrtípus a nubuck, aminek tapintása puha és selymes. Különleges csiszolófolyamattal teszik puhává (a külső felületet érdesítik), hogy egyedi és különleges hatást kölcsönözzön a kárpitozott bútoroknak és kiegészítőknek. Finomabb, mint a velúr, felületén apró bolyhok találhatók, ennek köszönhetően viszonylag jól ellenáll a kopásnak, illetve a szennyeződéseknek.

 

Pull Up bőr

Az extrémebb megjelenés kedvelőinek kiváló választás, hiszen egy olyan kikészített bőrről van szó, amelynek jellegzetessége, hogy ha széthúzzák vagy összegyűrik, az anyag világosabb lesz, így kelt antik hatást. Viaszos és olajos hatású, felületkezelt anyag, amit eredetileg a Timberland tett népszerűvé.

 

A bőr típusának kiválasztásakor ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • a felület használatának intenzitása
  • a helyiség stílusa
  • a színek harmóniája
  • a bőr kopásállósága
  • az ápolás rendszeressége
  • az ápolás típusa

 

Ahány bőrtípus, annyi lehetőség. Ha segítségre, tanácsra van szüksége a minőségi bőrök terén, keressen minket!

Share:

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.