Ezt érdemes tudni a kárpitok kopásállóságáról

Amikor valamilyen kárpitot, textíliát keresel, biztos, hogy mindig látod az anyagok leírásában azok MD számát. Ez jelzi a kopásállóság mértékét.

Mit jelent a kopásállóság?

Az, hogy egy szövet milyen mértékben kopásálló, azt jelenti, hogy az adott kárpitanyag gyakori/tartós használatba vétel során milyen mértékben és mennyi idő elteltével kezd károsodni, kopni és fakulni. Ahhoz, hogy a kopásállóságot meghatározzák, egy úgynevezett Martindale tesztet végeznek. Az adott anyagot kifeszítik, majd strapabíróságát körkörös mozgásokkal, dörzsöléssel tesztelik. Ennek az eljárásnak a nevéből ered a kopásállóságot jelző MD szám, melynek segítségével a különböző kárpitok, szövetek és műbőrök felhasználási terület szerint kategorizálhatók:

20 000 MD: általános felhasználásra, otthonokban lévő fali felületekre

30 000 – 40 000 MD: erősen igénybe vett bútorokhoz

100 000 MD: speciális használatban lévő eszközökhöz

20 000 MD-s kárpitok gyenge kopásállóságuk miatt inkább csak függőleges, kevésbé igénybe vett felületekre érdemes használni. Mivel a fal- illetve mennyezetburkolásra használt anyagok esetében nem szükséges a magas kopásállóság, ezért ezen felületeken való alkalmazáskor elég a viszonylag kevés MD-számú textília is. Ez a változat jóval olcsóbb, azonban nem érdemes kanapét kárpitozni vele, mert hamar tönkre megy.

Hogyan válasszunk kárpitot?

Kárpitválasztáskor több szempontot figyelembe kell venni, nem csak az MD szám az, ami meghatározó az adott helyzetben A kárpitozni kívánt bútor és környezetének stílusa, színe erősen befolyásolja azt, hogy milyen kárpit kerüljön rá: zsenília, textilbőr, bársony, szőtt vagy más szövetfajta. A cél minden esetben olyan bútor vagy belsőépítészeti elem létrehozása, amely tökéletes összhangban van a térrel, melybe bekerül.

A stílus mellett a szövet fizikai tulajdonságai szintén fontosak, hiszen ezek közül is egyre többféle található a piacon: antibakteriális, szennytaszító, antiallergén stb. Nem utolsó sorban pedig az ár az, ami a legtöbbször döntő szempont. Tény, hogy minél jobb minőségű maga a kárpitanyag (tehát magasabb számú dörzsciklust bír ki), annál drágább.

Amikor kárpitválasztásra kerül a sor, azt a régi berögződést nem célszerű figyelembe venni, mely szerint csak az a jó anyag, ami vastag. A mai, korszerű technológiákkal készített szövetekre ez ugyanis nem igaz, hiszen egy vékonyabb anyag is lehet legalább olyan jó tulajdonságokkal felruházva, mint a vastagabbak. Elsősorban mindenképp azt kell figyelembe venni, hogy a kárpitozandó bútor milyen mértékben van igénybe véve. A fent említett MD számok ebben nyújtanak segítséget.

Share:

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.