Függöny-projekt egy 4 csillagos szállodában

Nemrég fejeződött be egy nagy projektünk, és szeretnénk elmesélni, hogy a Positivo hogyan vette ki részét a munkálatokból. A Duna egyik holtágánál, 4 csillagos, 11 szobás, vízparti hotelt építenek. A helyszín a Tolna megyei Fadd-Dombori település, a szálloda egy korábbi gyermeküdülő helyén épül.

 

A hotel szobái mellett azonban különálló részekként épült hat darab 4 fős bungaló is, amelyekre sátortető került. A megrendelő konkrét elképzelésekkel keresett meg minket: a szobákba és a bungalókba fényáteresztő- és sötétítőfüggönyökre volt szükség. Az alapanyag mellett azonban szükség volt még a textilek varrására, illetve a késztermékek kivitelezésére, szállítására.

A megbízó követelményei

 

Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a megrendelő kritériumairól, többszörös kiválasztási folyamat során tudtuk csak lefixálni, hogy milyen sötétítő- és fényáteresztő függönytípusokra lesz szükség. A végső cél mindkét esetben az volt, hogy elegáns és kifinomult, mégis modern összhatást keltsenek a függönyök, mint dekorációs elemek.

 

A sötétítőfüggöny funkcióját nem kell bemutatnunk, így teljesen logikusak voltak a követelmények: legyen teljesen fényzáró, elegáns, minta nélküli, fehér vagy törtfehér, esetleg halványszürke, európai származású és 300 cm szélességű legyen. A fényáteresztő függönyre szabott kritériumok pedig a következők voltak: egyszínű, természetes (len) hatású, 300 cm széles, nyers színű (törtfehér) legyen, illetve magyar vagy nyugat-európai beszerzésű.

 

A kiválasztott textíliák

 

Sikerült olyan függönyöket javasolnunk a megbízónak, amelyek minden előbbi szempontnak megfeleltnek. Így esett a választás egy kétsínes (egyszerű, színezett) karnisra, egy törtfehér, spanyol beszerzésű black-out sötétítőre, és egy szintén törtfehér, azonban hazai származású sablé függönyre. Végül úgy alakult, hogy a szálloda adottságai miatt nem volt szükség fényáteresztő textíliára. Egyrészt azért, mert a helységekbe nem lehet belátni, másrészt a megbízó inkább a hotelszobákból élvezhető panorámára szeretné irányítani a vendégek figyelmét.

 

A kétsínes karnis végül azért maradt, hogy a későbbiekben sablé is telepíthető legyen a szobákba, azonban a bungalókban maradt mindkét függönytípus, hiszen az ablakok a kert felé néznek, és be lehet látni a belső térbe. Mivel a huzalos és az automata mozgatás számos hibalehetőséget tartogat, ezért a földig érő függönyöket manuálisan, kézzel lehet majd mozgatni.

 

Felmerülő problémák

 

Mindössze két komolyabb problémával kellett megbirkóznunk tervezéskor, illetve kivitelezéskor. Az egyik, hogy a hotel szobái között voltak olyanok, ahol az ablakok szöget zárnak be, tehát ezekben az esetekben a karnist meg kellett hajlítani. Mivel a karnis dupla sínes, ezért ezt csak karnishajlító szerszámokkal tudtuk megoldani, de még így is rengeteg tapasztalattal rendelkező szakember végezte.

 

A másik pedig, hogy a bungalókban a karnisnak készített vályú túl keskeny és mély volt ahhoz, hogy kézzel hozzáférjünk. Karnissal együtt nem fért be a kezünk, így végül át kellett építeni ezeket a részeket. Módosítottuk a gipszkartonprofilokat, és konzolokat építtettünk be, hogy fel tudjuk szerelni a karnisokat.

Share:

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.