Minden, amit az Alcantaráról tudnod kell

A kifinomult ipari folyamat során készített, 100%-ban környezetbarát textilanyagnak a mai napig nincs versenytársa a piacon. Egyesül benne a modernség és a klasszikus megjelenés, ötvözi a puhaságot, illetve az erős tartósságot. Az Alcantara egy textilanyag márkaneve, egyedülálló tulajdonságai miatt azonban nem lehet csoportosítani, így maga az anyag egy önálló kategóriát képvisel. Mind megjelenés, mind tapintás tekintetében a hasított (csiszolt) bőrhöz lehet hasonlítani.

Honnan származik?

Az egész Alcantara-történelem 1970-ben kezdődött, amikor a japán Toray vegyipari gyár egyik mérnöke, Miyoshi Okamoto kifejlesztette a textilanyagot. Két évvel később, 1972-ben egy olasz céggel kötött együttműködés alapján megalapították az Alcantara SpA vállalatot, itt kezdték el gyártani, majd forgalmazni az anyagot.

Hogyan készül?

Ahogy már említettük, az Alcantara különleges és környezetbarát módon készül, számtalan változatban és színben úgy, hogy az alaptechnológia mindig ugyanaz, viszont a pontos elkészítése a mai napig titok.

Az alapeljárás során poliészter mikroszálakból képeznek szálakat. Az így kapott szálakból 50 mm hosszú darabokat vágnak le, amelyekből kártolt fátylat készítenek. Ezeket rétegekben egymásra rakják, majd két egyforma vastagságú részre osztják, végül tűzéssel egyesítik.

A szálakat poliuretán kenéssel egymáshoz tapasztják, ez lesz a kelme hátoldala. A másik oldalt csiszolják, ez lesz a használati oldala. Az Alcantara 70%-ban poliészter, ezért színezhető is, ennek köszönhető, hogy a színpaletta szinte végtelen. A poliuretán biztosítja az anyag tartósságát és foltállóságát.

Az Alcantara tisztítása

  • Az Alcantara textilanyaggal kárpitozott bútorok tisztítása kellő odafigyelést igényel, és 30 percen belül mindenképp el kell távolítani a szennyeződést róla.
  • Ha a bútorra valami ráfolyik, esetleg folt keletkezik rajta, azt csak az ehhez megfelelő tisztítószerrel lehet eltávolítani. A tisztítószert szivacsra vagy nedves rongyra kell felvinni, majd a foltos területet áttörölni vele.
  • Ha a folt túl makacs ahhoz, hogy egyszeri kezeléssel eltűnjön, a tisztítószeres ronggyal többször át lehet törölni az anyagot, viszont fontos, hogy mindig legyen kiöblítve.

Hol használják?

Köszönhetően az Alcantara számos pozitív tulajdonságának, ezt a textilt szinte bárhol fel lehet használni. A bútoripar mellett az autóiparban használják a legtöbbet, főként kárpitozására, ez teszi ki a felhasználási terület 75%-át. 1978-ban a Fiat használta először az Alcantarát egy projektjében, amit az Audi követett, de azóta már több autómárka is felfedezte a sokoldalúságát. Tűzálló tulajdonságának köszönhetően Forma 1-es autók üléseihez is alkalmazzák.

Járművek mellett a ruhaiparban is előszeretettel használják az Alcantara textilanyagot. Csak hogy két nagyobb márkát említsünk a sok közül, a Louis Vuitton és Marc Jacobs is ezzel dolgozik. Mindkét márka táskák béléséhez használja az Alcantarát, Marc Jacobs egészen pontosan a fehér Multicolor Monogram táskák belsejéhez.

2004-ben az elektronikai eszközök borításaként is elkezdte használni a Nokia az Alcantara-t, de azóta már számos egyéb márka is felismerte kedvező tulajdonságait. Az utóbbi években olyan nagy márkáknál is jelen van, mint az Apple, a Samsung vagy a Microsoft.

Share:

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.