Otthonosság és melegség bárhol egy pillantás alatt? A műszőrme a legjobb választás!

A modern lakberendezés egyik alappillére a különleges, egyedi textíliák használata. Erre a célra lehet jó választás a műszőrme, amely gyakran a megszólalásig hasonlít a valódira, puhasága és praktikussága miatt pedig tökéletes lakáskiegészítő.

 

Hogyan készült régen?

Az első műszőrme 1929-ben jelent meg a piacon, amelyet az alpaka szőréből készítettek. Minősége akkoriban meg sem közelítette a természetes, valódi szőrméét, és csak az alpaka gyapjú eredeti színeiben (szürkében vagy sárgásbarnában) készült. A fejlesztők gőzerővel tovább dolgoztak azon, hogy javítsák a szőrme minőségét, szebbé, kopásállóbbá és más színekben is elérhetővé kívánták tenni.

 

1940-re végül sikerült sokkal magasabb színvonalú műszőrmét előállítani, de az igazi lendületet a poli-akrilnitril szál megjelenése adta ennek a technológiának az 1950-es években. Ez a szálasanyag-típus nagy mértékben hasonlít a gyapjúhoz és könnyen színezhető bármilyen árnyalatra. A fejlesztéseket nagy mértékben elősegítette, hogy változott a divat, a szerényebb jövedelműek is szőrmét kívántak viselni, ugyanakkor a valódi szőrme társadalmi megítélése megfordult, hiszen a 70-es, 80-as évekre előtérbe került az állatvédelem.

 

A korszerű gyártástechnológia ma már lehetővé teszi, hogy az igazi szőrméhez akár megszólalásig hasonlító műszőrméket állítsanak elő, bár ezekből a kiváló minőségű anyagokból ugyancsak luxuscikkek készülnek.

 

Hogyan készül most?

A műszőrméket jelenleg pamutból, selyemből, gyapjúból vagy szintetikus szálakból készítik, sok esetben a természetes és a szintetikus szálakat keverik. A jó minőségű műszőrme valóban nehezen különböztethető meg a valódi szőrmétől. Egyik előnyös tulajdonsága, hogy meglehetősen könnyű: a műszőrméből készült termékek – főleg a kabátok – könnyebbek, mintha valódi szőrméből állították volna őket elő.

 

A műszőrméket a valódi szőrméhez hasonlóan fésüléssel lehet rendben tartani. Egyes fajtái langyos vízben moshatók, míg akad olyan is, mely csak vegyileg tisztítható.

 

A műszőrme felhasználása

A belsőépítészetben a szakemberek egyik kedvenc textíliája a műszőr, különösen az utóbbi években. Számos pozitív tulajdonsága van, előnyeinek köszönhetően pedig tökéletes kiegészítője lehet a belső térnek.

 

A kanapéra, ágyra pakolt díszpárnákon túl bátran használható másra is, érdemes akár kárpitként is kipróbálni. De a műszőrméből készült takarók, ágytakarók, plédek, párnahuzatok, szőnyegek, kádkilépők is remekül feldobják az enteriőrt. (Mivel a műszőrme szőnyegként sok szennyeződést szed össze, elsősorban hálószobába és fürdőszobába ajánljuk.)

 

A műszőrme már önmagában melegséget ad az enteriőröknek, puha és finom anyag, ami jól illik egy modernebb, letisztultabb lakberendezési stílushoz is, mindeközben tompítja a belső tér monotonságát. Így a skandináv stílus mellett a bohémabb, eklektikus bútorok mellé is tökéletes kiegészítő.

Share:

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.